Windows 10 beperkt internet na update

Recent is er door Microsoft een update gedaan welke bij veel mensen het toegang tot het internet ontnomen heeft. De oorzaak hiervan is vrij technisch. Hieronder probeer ik het duidelijk te maken wat het is en hoe het vermoedelijk gerepareerd kan worden.

Sinds een week of 2 komen er veel klachten binnen van mensen welke niet meer op internet kunnen en een geel driehoekje bij de Wifi of LAN verbinding zien staan met de tekst ‘geen internet’. Wat is de oorzaak hiervan? Vermoedelijk is er een update gedaan door Microsoft welke de IP-adres huishouding van de computer verstoord heeft. Hierdoor kan de computer niet meer communiceren met de router en vervolgens het internet.

Wat is een IP-adres?
Een IP-adres is als het ware het huisnummer van de computer. De router beheerd deze ip-adressen en wijzigt deze wanneer nodig. Hierdoor kan het IP-adres van de computer elke dag anders zijn. De router communiceert met de computer via het IP-adres. De router stuurt pakketjes(data) naar het huisnummer van de computer. Als het huisnummer van de computer verkeerd is komen er geen pakketjes, dus geen data aan. Dit betekend dat er dus geen internet verbinding gemaakt kan worden.

Wat is er dan mis met de computer?
Windows heeft een service(programma wat op de achtergrond werkt) welke de pakketjes welke van de router komen opvangt en omzet in informatie(website bijv.). Deze service is door de update in de war geraakt en zal moeten handmatig moeten worden herstart om weer te kunnen communiceren met de router. Hoe we dit doen ga ik hieronder uitleggen.

Hoe lossen we dit op?

1) Klik op het vergrootglas links onderin het scherm, type dan vervolgens in: cmd, bovenin verschijnt dan onderstaand icoontje, klik hier rechts op en klik “Als administrator uitvoeren” aan.
1

 

2) Vervolgens opent onderstaand venster. Type vervolgens onderstaand commando in:
– netsh winsock reset catalog  (Reset WINSOCK naar standaard instellingen)
Als dit gedaan is typt u het volgende commando in:
– netsh int ipv4 reset reset.log
(Reset IPv4 TCP/IP naar standaard instellingen)

2

3) Start de computer opnieuw op. Controleer na het opnieuw opstarten of dat u weer een internet verbinding heeft. Als dit zo is bent u klaar, zo niet gaat u door naar stap 4.

4) Herhaal stap 1 zodat u weer het bovenstaande venster in beeld heeft. Vervolgens typt u één voor één onderstaande commando’s in:
– netsh int tcp set heuristics disabled
– netsh int tcp set global autotuninglevel=disabled
– netsh int tcp set global rss=enabled

 

Start hierna de computer opnieuw op en kijk of u weer internet heeft.

6)Als u nog steeds geen internet heeft kunt u proberen uw antivirus software uit te schakelen om te zien of dit mogelijk het verkeer tegen houd. Mocht dit niet lukken neem dan contact op met Tange Computers. U kunt dit doen door op de volgende link te klikken: Contact aanvraag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.